Make an enquiry

Design,
manufacture & install

Menu
Make an enquiry

0161 477 5300

Make an enquiry

0161 477 5300

Worthing High School STEM Science Facility

Worthing High School STEM Science Facility

Worthing High School is a secondary academy based in Worthing, West Sussex, and caters to 950 students. The school endeavours to create the most effective learning environment which meets the need of every one of their students. Worthing High has an ongoing commitment to ensure students maintain a focus and interest in STEM related subjects.

“Our new STEM learning facility is stunning and provides our students with access to the best facilities possible. Teachers and students were involved in the design of the STEM facility to ensure we maximised the space available and provided a modern and bright learning area for our students.”

Pan Panayiotou, Headteacher at Worthing High

In April 2016 the academy secured £2.38million of EFA funding for a new Science/STEM block. With the support of Philip Surveyors LLP as well as the staff and students, the plan was to rebuild the school’s science facilities into the 21st century.  The old science block which dated back to the 1960s, was demolished in the summer holidays 2016 and the work on the new site started in September 2016. After just 38 weeks, the new state –of –the-art STEM facility was ready for students to use.

Innova was appointed by Philip Surveyors following a competitive tender to design, manufacture and install the six new high quality laboratories.

The Solution

With careful planning and consultation, Innova worked closely with the academy to create designs incorporating curved island layouts with plenty of flexibility and space for independent study as well as collaborative group work.

‘We would be happy to recommend Innova and look forward to working with them again. Their team instilled confidence from the outset which continued all the way through to successful completion of the project.’

Will Court, Philip Surveyor.

The curved bench design ensures students have a clear view of the teacher and provides the teaching staff with shorter lines of communication and greater control over their learning environment plus flexibility to easily switch between practical and theory lessons. With space at a premium, storage was another important factor in the re-development. Open shelving for books and bags as well as concealed storage to hold equipment was integrated seamlessly into the classroom design, allowing surfaces to be kept clean and clutter free.

Gas and electric outlets are located on the front face of each bench, away from the work surface ensuring they are tamper proof but easy to access.

High quality, easy to maintain materials such as Trespa were used to guarantee the longevity, timeless look and feel of the classroom.

The new state-of-the-art labs enhance the quality of teaching and the students’ learning and will benefit young people for years to come.

Contact

Are you looking to transform your science laboratoriesContact us on 0161 477 5300 or complete the form below: